Gezonde hormoonbalans?
Gezond gewicht!

Hormonen

Hormonen zijn belangrijke stoffen in je lichaam die functies aansturen. Hormonen reguleren bijna alles in ons lichaam zoals ademen, hartritme, lichaamsgewicht, spierkracht, cholesterol en nog veel meer. Een gezonde hormoonbalans heeft ook positieve effecten op het lichaamsgewicht. Wil je weten hoe je zelf kan werken aan een gezonde hormoonbalans? Lees dan het hele artikel.

Overgewicht en hormoonbalans

Heb jij last van een verstoorde hormoonbalans? Dit kan zorgen voor overgewicht omdat hormonen onder andere verantwoordelijk zijn voor spieropbouw en vetverbranding. Gottfried (2015) stelt dat overgewicht vaak ontstaat door een verstoring in de hormoonbalans. Hieronder bespreek ik enkele hormonen die invloed hebben op ons gewicht.

Hormoon leptine
Leptine is het hormoon dat ons het gevoel geeft dat we verzadigd zijn en bevindt zich in fructose zoals fruit en geproduceerd voedsel. Eet jij te veel fructose en suikers? Ik raad je aan om de inname te beperken, je lichaam slaat het op als vet.

Gottfried (2015) vermeldt dat wanneer fructose omzet in vet, er meer leptine in het lichaam terecht komt (vet produceert leptine). Wanneer er te veel van een hormoon in het lichaam aanwezig is kan je resistent raken voor de stof. Verstoring in de balans van het hormoon leptine laat ons door eten. “Ik zit vol” herkennen we niet meer. Het gevolg kunnen we wel raden, namelijk overgewicht.

Hormoon insuline
Insuline zorgt ervoor dat je cellen in het lichaam bloedsuiker opnemen voor energie. Spritzler (2016) vermeldt dat insuline ook verantwoordelijk is voor vetopslag in het lichaam. In het geval van insuline resistentie raakt het niveau van bloedsuiker en insuline in het lichaam te hoog. Heb jij een chronisch hoog insuline niveau? Overgewicht is helaas weer één van de nare gevolgen. Dat willen we voorkomen.

Hormonen en voeding

Houd de hormonen in balans met gezonde voeding. Met voeding kan je veel bereiken op het gebied van een hormoonhuishouding die in evenwicht is. Let daarbij op het volgende:

  • vermijd suiker (frisdranken en snoep)
  • verminder koolhydraten (pasta, brood, aardappelen)
  • eet gezonde vetten zoals Omega-3 (vette vis)
  • sport en beweeg regelmatig
  • drink groene thee (Spritzler, 2016).

Effect van training op de hormoonbalans

Wat voor effect heeft een training op je hormonen? Welke positieve effecten kan je bereiken? Hieronder vertel ik meer over de hormonen die vrijkomen tijdens je work-out.

Hormoon irisine
Irisine is een hormoon dat vrijkomt tijdens het sporten. Volgens het artikel van Fowler (2015) zorgt irisine voor herprogrammering binnen vetcellen waardoor jij tijdens de training meer vet gaat verbranden in plaats van opslaan.

Hormoon testosteron
Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon wat vrijkomt als mannen gaan sporten. Testosteron vergroot de spiermassa tijdens de training. Dit is de reden dat vrouwen minder spiergroei ontwikkelen na krachttraining.

Hormoon Peptide YY
Het hormoon peptide YY komt vrij in de darmen en zorgt ervoor dat de eetlust vermindert. Door sporten produceert het lichaam meer peptide YY. Resultaat? Minder trek! (Fowler, 2015).
Op welke manier komen bovenstaande hormonen het beste vrij tijdens het sporten? Ik geef je een tip:

Train vooral grote spiergroepen zoals borst, schouders, rug en benen. Grote spiergroepen bevatten meer individuele spiercellen waardoor vetverbranding plaatsvindt. (Fowler, 2015).

Conclusie

Uit dit artikel blijkt dat we veel positieve invloed kunnen hebben op onze hormonen door gezond te eten en voldoende te sporten. Eet zo min mogelijk suikers om te voorkomen dat de hormonen leptine en insuline te veel aanwezig zijn in je lichaam. Zorg dat je voldoende sport, zodat je hormonen aanmaakt die je vetverbranding stimuleren.

Geschreven door: Joni Blesgraaf

Bronnen: