En 5 ultieme afslanktips die wèl werken

Je beweegt regelmatig, je eet gezond, en toch zie je maar weinig gebeuren op de weegschaal. Hoe kan dat? Is willen afvallen dan compleet zinloos? Wees gerust: dat is het niet. Maar je doet wel een paar essentiële dingen fout. Ontdek de waarheid over afvallen en maak kennis met de ultieme tips waarmee je wél slanker wordt én blijft.

8 redenen waarom je geen gewicht verliest

1. Je slaapt te weinig
Jep, bovenaan je lijstje. Slaaptekort en afvallen gaat niet samen. Dit heeft alles te maken met hormonen. Terwijl je slaapt daalt je cortisolniveau en nemen je groeihormonen toe. Deze balans is noodzakelijk om vet te kunnen afbreken. Wanneer jij na twaalven ligt te netflixen blijft je lichaam in vetopslag-modus. En daar krijg je ook weer honger van!

2. Je eet TE VEEL gezond voedsel
Je zult niet snel dik worden van chiazaad, maar ook van gezond eten kun je aankomen als je er teveel van eet. Akkoord, met ijs en patat gaat dat een stuk sneller, maar als je de hele dag grote porties geroosterde kip of zoete aardappel naar binnen werkt is afvallen echt onmogelijk.

3. Je drinkt te weinig
We hebben het zelf niet door, maar de meesten van ons verkeren voortdurend in staat van uitdroging. Om organen en cellen gezond te houden moet je de hele dag door drinken. Veel drinken voorkomt daarbij dat je je hongerig voelt en helpt bij afvallen. En andersom: te weinig drinken veroorzaakt krampen die we vaak ten onrechte aanzien voor honger, wat weer tot eten leidt.

4. Je gaat te vaak uit eten
Vet, zout en suiker vormen de basis voor al die goddelijke kwakjes, soepjes en smeersels zoals je die alleen in restaurants op je bordje ziet. Het aantal calorieën dat je binnen krijgt in restaurants is hoger dan wanneer je thuis een maaltje bereidt. En vergeet niet de grootste dikmakende schurk die bij je aan tafel zit: dat glas wijn of bier.

5. Je krijgt te weinig vezels en eiwitten binnen
De gouden weg naar afvallen ligt geplaveid met proteïnen en vezels. Jammer genoeg krijgen de meesten van ons er te weinig van binnen. Koolhydraten en vetten smaken nou eenmaal beter dus daar eten we graag meer van. Een gezonde maaltijd bestaat uit vezels en eiwitten, met een beetje koolhydraten en gezonde vetten on the side.

6. Je voeding bestaat voor een groot deel uit verpakt voedsel
En dan hebben we het heus niet over koekjes en snoep. Nee, het zijn de producten die de schijn van gezond ophouden terwijl ze stiekem boordevol bewerkte rommel zitten. Laat je niks wijsmaken: mueslirepen, crackers en miesoepjes zijn gewoon dikmakers.

7. Je sport te weinig of te gemakkelijk
Je routine afwerken op de fitnessapparaten of elke dag een rondje rennen doet maar weinig voor je figuur als je jezelf daarbij niet uitdaagt. De meesten van ons willen ten allen tijde zo comfortabel mogelijk blijven en zullen echte inspanning vermijden. En dat zit afvallen in de weg.

8. De belangrijkste reden waarom afvallen niet lukt?
Je bent niet consequent! Ja, de waarheid doet pijn. Maar je weet dat het waar is. Een week lang zweet je je suf en kokkerel je de gezondste dingen bij elkaar. Maar op dag vier heb je alweer honderd redenen bedacht waarom je even mag stoppen. En zo zak je weer een paar weken in je bank weg voordat je het opnieuw probeert. Afvallen gaat zo natuurlijk niet werken!

Maar hoe lukt afvallen dan wel? De èchte tips

Oké, je weet nu hoe het NIET moet. Maar afvallen is echt mogelijk. Wanneer je een paar essentiële gewoontes in je leven verandert zul je echt (echt!) slanker worden, en: slanker blijven. Bekijk deze ultieme tips voor een lean life.

Slank voor altijd Tip 1: herontdek jezelf
Tot dit moment heb jij een bepaald beeld van jezelf. Misschien is dat beeld niet erg positief, maar je hebt je ermee verzoend. Besef wat dit betekent: jij aanvaardt dat je er zo uit ziet, totdat jíj besluit dat je er niet meer akkoord mee bent. Stel jezelf nu eens slanker voor. Laat het beeld van een slankere jij eens goed inzinken. Dat ben jij! Zie je het voor je? Hoe duidelijker je de nieuwe jij voor je ziet, hoe meer helder en haalbaar dat wordt. Ga ervoor.

Slank voor altijd Tip 2: zeg suiker vaarwel
Je hele leven lang was suiker je beste vriend, maar nu is het moment gekomen om achter deze verterende vriendschap een punt te zetten. Het lijkt een grote stap, en het duurt een paar dagen voor je vriend uit je systeem is, maar daarna wordt alles makkelijker. Je zult je sterker, onafhankelijker en gelukkiger voelen. En dat is wetenschappelijk onderbouwd.

Slank voor altijd Tip 3: stop met diëten
Op dieet gaan impliceert dat daar een begin en een eind aan zit. Maar als je echt verandering wilt bewerkstelligen zorg je dat gezond eten een nieuwe lifestyle wordt die bij jou past. Overdrijf het niet, maar maak het haalbaar. Elke dag dat het je lukt om gezond te eten brengt je dichterbij een patroon van gezond leven. En dan volgt afvallen helemaal vanzelf. Geef niet op! Alles went en voor je het weet is een gezonde levensstijl je tweede natuur.

Slank voor altijd Tip 4: plan je uitstapjes
Nooit meer pizza of ijs? Nee hoor, valsspelen mag (goddank!). De sleutel is om je ondeugden van tevoren te plannen. Op die manier hoef je je niet schuldig te voelen maar mag je 100% van je ongezonde hap genieten. Gun jezelf om bijvoorbeeld 1 keer per week een vet of zoet uitstapje te maken. In de andere dagen ben je hard genoeg bezig met afvallen, dus geniet ervan.

Slank voor altijd Tip 5: stap in een fitnessfamilie
Afvallen en fit worden gaat een stuk makkelijker wanneer je bij een groep anderen hoort die voor hetzelfde werken. Mensen die jou kunnen motiveren en aanmoedigen. Naar de sportschool gaan is gewoon leuk wanneer je weet dat er anderen zijn met wie je gezellig kunt babbelen, die je kunnen helpen, of: die jij kan helpen. Niets zo belonend wanneer je zelf een nieuw lid mag aanmoedigen!

Duurzaam afvallen en slank blijven?

Een lang verhaal, maar denk er eens goed over na. Je weet nu wat je grote valkuilen zijn die afvallen verhinderen, maar je weet nu ook met welke supertips je aan de slag kunt om wel gewicht te verliezen. Gezond leven en sporten staat aan de basis. Wil je doeltreffend gaan trainen of hulp bij een gezondere levensstijl? Boek eens een proefles Personal Training of vraag professioneel voedingsadvies op maat. We heten je van harte welkom in onze fitnessfamilie!

Bronnen:

  • Lean for life: 5 ways to lose it for good – Mike O’Hearn Fitness News Letter 19 juni 2017
  • 7 reasons you aren’t losing weight – Mike O’Hearn Fitness News Letter 26 juni 2017