Als je sport is gezond eten, met voldoende vitamines en mineralen, extra belangrijk. Het is zelfs gebleken dat bij sporters met een vitaminetekort een multivitamine voor betere prestaties zorgt.

Recent onderzoek bij een klein groepje intensieve sporters liet zien dat hoge doseringen vitamine C en E niet zorgden voor een beter uithoudingvermogen van de spieren. Noorse wetenschappers onderzochten vijftig intensieve sporters. Ze deden drie tot vier duurtrainingen per week, vooral hardlopen. Elf weken lang kregen deze jonge gezonde mannen en vrouwen een supplement of een placebo. De ene groep kreeg een flinke hoeveelheid vitamine C (1000 mg, bijna 15 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en vitamine E (235 mg, ruim 20 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per dag. De tweede groep kreeg een placebo.

Na elf weken bleek dat de hoeveelheid ‘energiecentrales’ in de cel, de zogenaamde mitochondriën, was toegenomen bij de ‘placebo groep’. Een hoge dosis vitamine C en E zou het spieruithoudingsvermogen dus mogelijk blokkeren. De resultaten zeggen weinig, omdat niet duidelijk is hoe het mechanisme in de spier precies werkt. Bovendien gaat het om doseringen vitamines die vele malen hoger zijn dan de hoeveelheden die je via de dagelijkse voeding of een normaal gedoseerde multivitamine binnenkrijgt.

Betere prestatie

Bij het sporten heb je vooral voldoende energie nodig om goed te kunnen presteren. Naast energie uit voeding hebben we ook behoefte aan vitamines en mineralen. De verhoogde behoefte aan energie hangt direct samen met een verhoogde vitaminebehoefte. Als de hogere energiebehoefte wordt aangevuld met eenzijdige voeding (bijvoorbeeld rijk aan koolhydraten maar met weinig vitamines), dan kan een vitaminetekort ontstaan. Voor sommige topsporters is het niet haalbaar om te zorgen voor de juiste energievoorziening en alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen te krijgen. Daarom gebruiken veel topsporters voedingssupplementen.

Wat kunnen we leren van topsporters?

Een recreatieve sporter zal niet snel een tekort aan energie of vitamines krijgen door het vele bewegen. Toch is het voor iedereen van belang om, net als topsporters, gezond te eten en voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een normaalgedoseerde multivitamine kan een goede aanvulling zijn.

Wil jij jouw trainingen ook aanpakken als een echte topsporter? Neem dan contact met mij op en ervaar een personal training van Paul Witte.

Bron: Vitamine Informatie Bureau