Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn vereist voor het ontwikkelen en op peil houden van je gezondheid. Aminozuren helpen bij de aanmaak van eiwitten. Het zijn de moleculaire bouwstenen voor eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het goed functioneren van alle fysiologische processen in het lichaam en hebben dus invloed op je prestaties in sport, je energie, je herstel,  spier- en vet-verhouding en zelfs je hersenen en je humeur. Zo kun je aminozuren gebruiken om te helpen bij afvallen, spieropbouw en ter voorkoming van haaruitval.

Sommige aminozuren worden door het lichaam zelf aangemaakt. Andere aminozuren moet het lichaam binnen krijgen uit voeding. Dierlijke eiwitten uit bijvoorbeeld vis, vlees en zuivelproducten en plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld noten en rijst worden door je lichaam omgezet in aminozuren.

De aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken maar welke we door voeding moeten binnen krijgen noemen we essentiële aminozuren.
 Het lichaam dient te beschikken over de goede mix van van aminozuren en eiwitten. teveel aan aminozuren kan door het lichaam worden omgezet in energie of wordt door het lichaam afgebroken.

Essentiële aminozuren zijn:

 • Fenylalanine
  Fenylalanine dient als bouwsteen voor de verschillende eiwitten die door het lichaam worden aangemaakt en kan worden omgezet in L-tyrosine en vervolgens tot L-dopa, epinefrine en norepinefrine.
 • Isoleucine
  Isoleucine helpt samen met de andere twee vertakte-keten-aminozuren spierherstel te bevorderen na fysieke inspanning. Het is nodig voor de vorming van hemoglobine en helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en het energieniveau.
 • Leucine
  Leucine helpt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel, de groei en reparatie van weefsel, zoals botten, huid en spieren, bij de productie van groeihormonen, wondgenezing en het energieniveau. Het kan helpen om de afbraak van spiereiwitten die soms optreden na een trauma of ernstige stress te voorkomen.
 • Lysine
  Lysine zorgt voor het behoud van de stikstofbalans in het lichaam. Het is geïntegreerd in vele eiwitten in het lichaam en lijkt het lichaam te helpen met het absorberen en behouden van calcium.
 • Methionine
  Methionine helpt bij de afbraak van vetten en voorkomt daardoor de opbouw van vet in de slagaders. Het helpt ook bij de spijsvertering en het verwijderen van zware metalen uit het lichaam. s ook een van de drie aminozuren die het lichaam om creatine monohydraat, een verbinding essentieel voor de energieproductie en spieropbouw vervaardigen.
 • Threonine
  Threonine helpt bij de vorming van collageen om de elasticiteit van de huid te behouden. Het is ook betrokken bij het goed functioneren van de lever en de ondersteuning van het immuunsysteem door te helpen met de productie van antilichamen. Andere voedingsstoffen worden ook beter geabsorbeerd wanneer threonine aanwezig is.
 • Tryptofaan
  Tryptofaan helpt bij slapeloosheid. Het vermindert angst en depressie, helpt het immuunsysteem, helpt bij de genezing van migraine, vermindert het risico van hart slagader en spasmen en werkt met Lysine om het cholesterolgehalte te verlagen. Het helpt ook bij de productie van antilichamen en kan worden omgezet in Glycine.
 • Valine
  Valine heeft een stimulerend effect en is nodig voor het spiermetabolisme, reparatie en groei van het weefsel en het handhaven van de stikstofbalans in het lichaam. Aangezien het een vertakt aminozuur is, kan het worden gebruikt als energiebron voor de spieren.

De aminozuren Arginine en Histidine worden gezien als semi-essentiële aminozuren. Normaal gesproken kan men er vanuit gaan dat met een juist en gevarieerd eetpatroon het lichaam voldoen aminozuren binnen krijgt.

Ben je echter een fanatiek sporter en wil je meer energie of meer spieropbouw of minder vet, of sport je niet fanatiek maar verbruik je toch veel energie dan kun je met aminozuur tabletten heel goed je aminozuur huishouding die jij op dat moment nodig hebt aanvullen.
 Sommige aminozuren zijn geschikt om bijvoorbeeld sneller spieren op te bouwen, sneller af te vallen, of helpen tegen haaruitval.

Wil je graag meer informatie over sportvoeding of ben je geïnteresseerd in personal training? Neem dan zeker contact op.

Bron: HET portal over aminozuren