Kettlebell Oefeningen voor een platte buik

Een platte buik of een six-pack is zo’n beetje het toonbeeld van een fit en gezond lichaam, en staat daarom vaak hoog op het verlanglijstje van mensen die willen afvallen. Er bestaan helaas nogal wat misvattingen over wat ervoor nodig is om van overtollig buikvet af te komen. In dit artikel ontdek je waarom buikspieroefeningen niet de oplossing zijn als je buikvet wilt verbranden en leer je waarom kettlebell training hier juist wel uitermate geschikt voor is.

Buikspieroefeningen zijn niet de oplossing

Veel mensen denken dat je, om van overtollig buikvet af te komen, genoeg hebt aan buikspieroefeningen. Ze denken dat de plek waar je vet verbrandt gekoppeld is aan de spiergroep die je traint. Er zijn zelfs hele fitness toestellen ontworpen met als enige doel het trainen van de buikspieren. Hoewel je met elke vorm van beweging calorieën verbruikt en dus vet verbrandt, is het doen van duizenden sit-ups  zeker niet de beste of de meest effectieve manier om een platte buik te krijgen.

Waarom zijn buikspieroefeningen niet de oplossing? Door alleen je buikspieren te trainen ontwikkel je deze spiergroep. Je buikspieren zullen groter en sterker worden. Helaas zal dit niet zichtbaar zijn omdat het vet dat je buikspieren bedekt niet of nauwelijks zal afnemen door uitsluitend sit-ups of andere buikspieroefeningen.

Vet dient als reserve energieopslag voor het lichaam. Je lichaam gebruikt eerst de makkelijker beschikbare glycogeen voorraad om in zijn energiebehoefte te voorzien. Pas als deze op is begint je lichaam met het verbranden van vet. Dit is voor de gemiddelde persoon na ongeveer 20 minuten matig intensieve training. Het is echter niet zo dat je door het trainen van een bepaalde spiergroep ook alleen vet verbrandt rondom deze spiergroep. Je lichaam gebruikt zijn totale vetreserve en haalt energie daar vandaan waar deze het makkelijkst beschikbaar is. Buikspieroefeningen zijn niet de meest effectieve manier om vet te verbranden en dus ook niet om van buikvet af te komen.

Hoe dan wel effectief buikvet verbranden?

Als sit-ups niet de oplossing zijn, wat dan wel? Het antwoord is vrij simpel. Om vet te verbranden moet je meer calorieën verbruiken dan je via je voeding binnenkrijgt. Daarnaast moet je training lang genoeg zijn om eerst de glycogeen voorraad van je lichaam te verbruiken, oftewel langer dan 20 minuten.

De beste manier om zo snel mogelijk calorieën te verbranden is door zoveel mogelijk spiergroepen tegelijkertijd aan het werk te zetten. Daarnaast moet je training idealiter bestaan uit een combinatie van krachttraining en cardio. Krachttraining zorgt ervoor dat je spieren zich ontwikkelen en sterker worden. Het kost je lichaam energie om die spieren in stand te houden, zelfs als je niet aan’t trainen bent. Dit leidt tot een verhoogde stofwisseling, zelfs in rust. Cardio oefeningen zijn zeer effectief om tijdens de training snel calorieën te verbranden.

Wat maakt kettlebell training zo effectief voor  het verbranden van buikvet?

Ten eerste bestaat kettlebell training uit de hierboven genoemde combinatie van krachttraining en cardio. Sommige oefeningen zijn specifiek gericht op het versterken van spieren en anderen zijn juist zeer effectief voor het ontwikkelen van conditie en uithoudingsvermogen.

Ten tweede zijn bijna alle kettlebell oefeningen zo opgebouwd dat ze zeer veel verschillende spiergroepen tegelijkertijd aan het werk zetten. In tegenstelling tot veel fitness apparaten, die ontwikkeld zijn om maar één spiergroep tegelijk te trainen, is de kettlebell een vrij gewicht. Dit betekent dat je bij iedere oefening zeer veel spieren gebruikt om de kettlebell te stabiliseren. Doe je bijvoorbeeld een ‘press’ (de kettlebell met één arm boven je hoofd uitstrekken), dan gebruik je niet alleen je triceps en schouders, maar ook de spieren van je torso om de kettlebell stabiel te houden en in de juiste houding te blijven staan.

Ideale kracht oefeningen met de kettlebell die zeer veel spieren aan het werk zetten zijn bijvoorbeeld:

  • De Thruster
  • De Windmill
  • De Turkish Getup
  • Bent Over Row
  • Front Squat

Uitstekende cardio oefeningen met de kettlebell zijn bijvoorbeeld:

  • Alle variaties van de Swing zoals two-arm swing, one-arm swing, swing pull
  • Cleans
  • Snatches

Zoals je ziet is de kettlebell een geweldig hulpmiddel om vet te verbranden en om een platte buik of een six-pack te ontwikkelen. Het feit dat je met één enkele kettlebell zo veel verschillende oefeningen kunt doen in combinatie met de intensiteit van de training, maakt de kettlebell het ultieme wapen in de strijd tegen overtollig vet.

Hulp nodig om bovenstaande oefeningen uit te voeren? Neem dan contact op met mij voor een personal training in Haarlem.

Bron: Kettlebell Info