Wil jij begeleiding van een personal trainer? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sporten met een personal trainer betere resultaten oplevert op het gebied van gezondheid en fitheid, ten opzichte van trainen zonder begeleiding. Maar hoe herken je een geschikte personal trainer en wat zijn voor jou belangrijke eigenschappen van hem/haar? Dit artikel behandelt de kenmerken van een trainer die ervoor zorgt dat jij je persoonlijke doelen met plezier behaalt.

Waar te vinden?

Een personal trainer kun je eenvoudig vinden via de sportschool. Heb je liever een personal trainer die bij je thuis komt óf iemand die je meeneemt naar buiten? Zoek via internet een geschikte personal trainer bij jou in de buurt.

Personal training; waar let jij op?

Een personal trainer kan dus een positieve bijdrage leveren aan jouw sportprestaties. Maar hoe weet je of een trainer bij je past? En kan hij/zij je helpen om jouw doelen te bereiken? Vraag een intakegesprek aan en bespreek daarin onderstaande punten.

1. Opleiding
Vraag of je trainer een gecertificeerde opleiding heeft afgerond op het gebied van sport en beweging. Zo weet je of de trainer over de juiste kennis beschikt. Is de trainer daarnaast opgeleid als Personal Trainer of heeft de trainer een opleiding tot fitnesstrainer gedaan? Wellicht heeft de trainer andere opleidingen gedaan die van meerwaarde kunnen zijn. Denk hierbij ook aan opleidingen omtrent voeding.

2. Ervaring
Hoe vaak heeft de trainer een klant geholpen om trainingsdoelen te bereiken? Welke ervaring heeft de trainer? Je zoekt een trainer die ervaring heeft met een persoon zoals jij. Vraag bijvoorbeeld naar het fitnessniveau en de leeftijdscategorie van zijn of haar klanten. Hoe lang doet uw trainer dit? Heeft uw trainer zelf op niveau getraind?

3. Omgang met blessures
Wanneer je last hebt van een blessure moet de trainer hier omheen kunnen werken. Heb je een nieuwe blessure? Een goede trainer zal je eerst doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Een goede trainer beschikt over de juiste connecties en denkt met uw fysio mee over de voortgang omtrent uw blessure.

4. Leefstijl van de personal trainer
Het is belangrijk dat hij/zij het juiste voorbeeld geeft en er zelf een gezonde leefstijl op nahoudt. Vraag hiernaar! Wat doet de trainer zelf op het gebied van sporten, voeding en gezondheid? Is wellicht raar, maar hoe ziet uw trainer eruit? Straalt hij/zij fitheid uit, is hij/zij gespierd en/of getraind? Dit geeft aan dat uw trainer weet waar hij/zij het over heeft en hoe u bepaalde doelen moet behalen!

5. Persoonlijk trainingsschema en progressie meten
De trainer moet een persoonlijk trainingsschema kunnen opstellen waarmee jouw doelen worden bereikt. Wat je ook wil bereiken, de resultaten moet je kunnen inzien zodat het harde werken wordt beloond. Dit zal je ook motiveren om door te gaan met je gezonde leefstijl. Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in de resultaten. Vraag op welke manier de trainer progressie bijhoudt en welke meetmomenten er worden ingelast. Dit moet ervoor zorgen dat u gemotiveerd blijft en dat u progressie blijft boeken. Dit zal betekenen dat u continu anders geprikkeld wordt.

6. Fitness trends
Als een personal trainer van zijn vak houdt, zal hij zich blijven ontwikkelen. Vraag of de trainer op de hoogte is van de laatste fitness trends. Wat doet de trainer om zich te blijven ontwikkelen? Verdiept hij/zij zich nog steeds in ‘de stof ’ ?

7. Klik
Buiten de feitelijke informatie is het natuurlijk ook van belang dat je een klik hebt met je personal trainer. De trainer moet ervoor zorgen dat jij je op je gemak voelt tijdens de training. Daarnaast moet hij/zij je blijven motiveren om een gezonde leefstijl te bevorderen en te behouden. Een trainer moet daarom ook zorgen voor plezier in jouw work-out! Vraag in de sportschool of bij klanten die bij hem of haar trainen hoe het bevalt. Waarschijnlijk wordt u aangestoken door hun enthousiasme.

Bronnen: